Πώς η Μουσική Μας Βοηθά να Χαλαρώσουμε

Προσπαθώντας να ανακαλύψουμε τις ευεργετικές ιδιότητες της μουσικής, παρατηρούμε ότι τα πάντα γύρω μας είναι μουσική. Η μουσική επηρεάζει την ψυχοσύνθεσή μας, προσφέροντάς μας πάρα πολλά θετικά αποτελέσματα.
Από τα βρέφη και τα μικρά παιδιά αλλά και από τους ενήλικες οποιασδήποτε ηλικίας παρατηρούμε ότι η μουσική αποτελεί το βάλσαμο πολλών δυσάρεστων συναισθημάτων, προσφέροντας ηρεμία και μεταβάλλοντάς τα σε ευχάριστα. Έχει επίσης παρατηρηθεί ότι βελτιώνει την σωματική υγεία.

Πάρα πολλοί επιστήμονες μετά από μελέτες συνιστούν την μουσική για πολλές διαφορετικές περιπτώσεις. Τα βρέφη μπορούν και ηρεμούν με τον ήχο, ενώ τα πρόωρα μωρά μπορούν και αναπτύσσονται πιο εύκολα αποκτώντας το βάρος που τους λείπει. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις που υπάρχει μια ένδειξη ότι οι άνθρωποι είναι επιρρεπείς και πιο ευάλωτοι με εκρήξεις θυμού, η μουσική τους δίνει την δυνατότητα να ηρεμούν και να ελέγχουν τα ξεσπάσματά τους.

Ενώ το άγχος κυριαρχεί στην ζωή μας, με αποτέλεσμα οι ευθύνες και τα προβλήματα που απαιτούν λύσεις άμεσα, έχει παρατηρηθεί ότι οι διαταραχές ύπνου μπορούν να αντιμετωπιστούν με την μουσική επιλογή που έχει άμεση σχέση με ήχους της φύσης. Η ηρεμία που προσφέρει και η γαλήνη βοηθούν τις σκέψεις να μπουν σε μια σειρά, δηλαδή στην αυτοσυγκέντρωση. Επιπλέον, η αϋπνία μπορεί να καταπολεμηθεί, βοηθώντας το μυαλό να αποφορτιστεί από την πίεση των ερεθισμάτων από τα οποία βάλλεται καθημερινά. Η μουσική μπορεί να μας προσφέρει αυτό που αναζητάμε, έτσι ώστε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στην εργασία μας, αλλά και στην επικοινωνία μας με τον κοινωνικό μας περίγυρο.

Η μουσική μπορεί να κάνει έναν έφηβο να αισθάνεται ηρεμία και φυσικά να του προσφέρει ουσιαστική βοήθεια, έτσι ώστε εκείνος να μπορέσει να επικεντρωθεί σε κάποιο στόχο. Για παράδειγμα, η μουσική τον βοηθά να καταφέρει να βάλει τις σκέψεις του σε τάξη και να μπορέσει ίσως να δώσει απαντήσεις σε πάρα πολλά ερωτήματα σε σχέση με το μέλλον του, όπως επίσης να συγκεντρωθεί μέσα από αυτήν στα μαθήματα του. Σε πάρα πολλά μαθήματα, η κλασική μουσική στο χώρο έχει επίδειξη εκπληκτικά αποτελέσματα σε σχέση με την εφηβεία.

Η ζωή και το περιβάλλον είναι μουσική. Μέσα από αυτή μπορούμε να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας σε πολλές δημιουργικές ενασχολήσεις μας, αλλά και να γνωρίσουμε πολύ καλύτερα τον εαυτό μας μέσα από τις σκέψεις μας, που είναι πιο ουσιαστικές αλλά και εποικοδομητικές.

Σε πάρα πολλά μαθήματα αυτοσυγκέντρωσης, όπως για παράδειγμα στην γιόγκα, ό ήχος της μουσικής, χωρίς να έχει στίχους απαραίτητα, βοηθάει μέσα από την χαλάρωση και το άδειασμα της σκέψης στην πνευματική αυτό-βελτίωση. Βοηθά επίσης στην ικανότητα μέσα από την επικέντρωση να έρθει ο μαθητής πιο κοντά με το σώμα του και να ρυθμίζει την αναπνοή του, διώχνοντας το στρες από μέσα του. Υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις που ασθενείς με πολύ σοβαρές παθήσεις κατάφεραν να βελτιώσουν την κατάσταση της υγείας τους και να αποκαταστήσουν την φυσική τους κατάσταση. Παράλληλα, σε νοητικό επίπεδο μπορούν να επανακτήσουν πιο εύκολα την μνήμη τους, αφού επιστημονικά οι ήχοι και οι στίχοι μέσα από την μουσική είναι εκείνοι που μένουν πολύ στο μυαλό μας, επαναφέροντας γεγονότα και κομμάτια της ζωής μας.