Όσα Χρειάζεται να Γνωρίζετε για τα Μαθήματα Μουσικής

Κάθε νέος αλλά και παιδί που έχει κλίση στην μουσική και σε κάποιο μουσικό όργανο έχει πολλές επιλογές εκμάθησης. Υπάρχει πράγματι πληθώρα επιλογών στην αγορά που μπορεί να επιλέξει, αλλά και κριτικές που θα τον διευκολύνουν να καταλήξει στην καλύτερη επιλογή.

Αν και πάρα πολλές φορές τα μαθήματα είναι ακριβά, ο νέος μπορεί να αποκτήσει την ανάλογή μουσική παιδεία και με πολύ πιο οικονομικούς τρόπους.

Ένα πάρα πολύ καλό Ωδείο που αναδεικνύει μουσικά ταλέντα είναι πάντα το Εθνικό Ωδείο και τα παραρτήματά του υπάρχουν σε όλες τις πόλεις της χώρας, ενώ παράλληλα προσφέρει υποτροφίες σε πολλούς μαθητές της.

Το Εθνικό Ωδείο δεν έχει ηλικιακούς περιορισμούς, ενώ διαθέτει όλη την γκάμα μουσικών οργάνων που μπορεί να διδάξει τον μαθητή. Μπορεί ακόμη να τον προσανατολίσει σε κάποιο μουσικό όργανο που για ένα παιδί είναι άγνωστο ακόμα. Με αυτό τον τρόπο, η σωστή επιλογή θα του δώσει μεγαλύτερη ικανοποίηση, αφού οι ειδικοί θα καταλάβουν πρώτοι την κλίση του παιδιού σε κάποιο μουσικό όργανο.

Επίσης προσφέρει και μαθήματα φωνητικής, που ξεκινούν με την κλασσική παιδεία. Παρά πολλά μουσικά ταλέντα στην Ελλάδα και σε όλες τις χώρες έχουν ξεκινήσει την καριέρα τους από τα αντίστοιχα Ωδεία.

Αν θέλετε το παιδί σας να πάρει μια γεύση για το τι είναι τελικά η μουσική και να δείτε εάν όντως είναι η τέχνη που του αρέσει και το εκφράζει, μπορείτε να απευθυνθείτε και στα Ωδεία της περιοχής σας που πάντα έχουν πιστοποίηση από ανώτερους οργανισμούς.

Οι Δήμοι επίσης δίνουν την ευκαιρία σε όλα τα παιδιά να πειραματιστούν με κάποιο μουσικό όργανο της επιλογής τους, ενώ η οικογένεια δεν επιβαρύνεται με τα έξοδα. Αντιθέτως, τα προγράμματα αυτά είναι υποστηριζόμενα και χρηματοδοτούμενα από φορείς, με σκοπό να δώσουν την ευκαιρία στα παιδιά να καταλάβουν τι είναι μουσική παιδεία και να επιλέξουν ανάμεσα από πολλά μουσικά όργανα.

Η γνωριμία τους με τα μουσικά όργανα γίνεται μέσα από μαθήματα θεωρίας και μάλιστα είναι σύνηθες να κατασκευάζουν και τα ίδια μουσικά όργανα, όπως για παράδειγμα να κατασκευάζουν μία αυθεντική φλογέρα όπως θα κατασκευαζόταν από κάποιον επαγγελματία. Οι καθηγητές είναι πιστοποιημένοι και πολλοί από αυτούς έχουν συνεργαστεί με και το Εθνικό Ωδείο. Η παιδεία που θα λάβει το παιδί σας είναι σίγουρα υψηλών προδιαγραφών. Έτσι μαθαίνουν τα υλικά και την χρήση τους, ενώ θα μπορούν να χαρούν τις μελωδίες που θα διδαχτούν μέσα από το μουσικό όργανο που έχουν τα ίδια κατασκευάσει.

Τα δίδακτρα σε πολλές περιπτώσεις είναι απλά ένα ποσό συμβολικό και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, αφού όλα τα παιδιά από κάθε οικονομικό υπόβαθρο έχουν την ευκαιρία να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους.

Τα μουσικά όργανα που μπορεί κάποιος να επιλέξει είναι πάρα πολλά, όπως για παράδειγμα το πιάνο και η κιθάρα που είναι συνήθως η πρώτη επιλογή τους. Εκτός λοιπόν από εκείνα που συνήθως επιλέγονται, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επιλέξουν και από άλλες κατηγορίες. Υπάρχουν πολλά πνευστά, κρουστά και άλλα έγχορδα, όπως για παράδειγμα το βιολοντσέλο και το βιολί. Σίγουρα οι εκπαιδευτές θα σας συστήσουν με εκείνα όταν το παιδί ή ο νέος αποφασίσει να ασχοληθεί με την εκμάθηση κάποιου μουσικού οργάνου.