Soundmaker Forums  

Go Back   Soundmaker Forums > Soundmaking

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 26-03-2012
Phase Shift Phase Shift is offline
Μέγας Soundmaker!

DefaultRecording the Voyage Limpid Sound to 8 track tape!

Σχεδον τελεια συγχρονισμενο με το θρεντ στην "μεγαλουπολη" που εχουμε κλαψει στα γελια με τις ηλιθιοτητες που διαβαζουμε...

Ερχονται μια μερα που λετε απο το ανριαλ οι voyage limpid sound. Καθονται στον καναπε με ντεμι σοβαρο υφος και μου λενε: "Λεμε να παρουμε 8 καναλο μπομπινοφωνο", σχεδον ελπιζοντας οτι θα τους ελεγα "τι λετε μωρε μαλακες, αι απο δω να κανουμε κανα εντιτ".

Φυσικα τους ειπα "εννοειται!" Οχι γιατι "ουαου αναλογικος ηχος γιεα!",αλλα γιατι θα ηταν κατι διαφορετικο, κατι παλιο , με αλλο σετ απο προβληματα, αποφασεις, γενικα θα μας εβγαζε απο το comfort zone μας. Και οτι μας βγαζει απο το comfort zone γαμαει! γιατι η μεγαλυτερη λουμπα που μπορει να πεσει ενας μηχανικος ειναι να "συνηθισει". Να καθεται εκει στην κωλαρα του, με τα πλαγκινακια, ετοιμα samples, σταθερες θεσεις σε ολα, ελα παμε ρεκ, εντιτ, ωπα να τργκαρουμε, νταξει.

ετσι ομως:

α) γινεσαι χοντρος
β) προσπερνας το πραγματικο κομματι του engineering ρε κεφτε. να αργησουμε και λιγο δεν θα γινει και τιποτα.
τι? πως ειπατε? η μπαντα δεν εχει λεφτα?ΝΑ ΒΡΕΙ. αυτη ειναι η φαση, ετσι μαθαινεις και αποκτας εμπειρια απο στουντιο, γινεσαι καλυτερος μουσικος κλπ, και το επομενο σου αλμπουμ γινεται καλυτερο. καντε λιγοτερους μπαφους, μην βγαινετε για ενα μηνα χεστηκα. μαζευτε λεφτα. Αλλιως στο πρωτο σας λαιβ θα γελαω ρε ξεφτιλες.

να παλι βγηκα εκτος θεματος.

καποιους μηνες μετα ηρθε αυτο:

PICT9542.jpg

δισκλαιμερ: οι voyage ειναι σοβαρα παιδια ( καλα μην το παρετε και τοις μετρητοις αυτο) και δεν πηρανε μπομπινοφωνο γιατι η μουσικη τους ΠΡΕΠΕΙ να καταγραφτει μαγνητιζοντας ταινια, απλα θελανε να "αγορασουν" τον περιορισμο των καναλιων, το περιορισμο του εντιτ, να παρουν γρηγορες αποφασεις, γενικα να ειναι πιο γραμμικη η διαδικασια, και αρα πιο fun!

το κονσεπτ ηταν το εξης: θα πηγαιναμε σε ενα σπιτι στην δροσια (καπου εκει εκτος αθηνων) για 4 μερες, θα τους γραφαμε σε ενα υπογειο χωρo παιζοντας live, και μετα θα μεταφεραμε το μπομπινοφωνο στο ανριαλ για το μιξ. ΠΟΣΟ ΕΠΟΣ?!

τα βασικα οργανα ηταν ξεκουρδιστο πιανο, μποτα τομ ταμπουρο παιγμενα με mallets( και η μποτα) μπασσο, βαρυτονη κιθαρα, γκει κιθαρα. μετα φωνες, αλλα οχι με ακουστικα, με ηχεια. χωρωδιες, μικροτερες χωρωδιες, πολυ μεγαλες χορωδιες, τετοια ωραια. ολα αυτα σε 8 καναλια.

το "control room" το στησαμε διπλα στο λεβητοστασιο, φερνοντας μπολικο πραμα απο unreal:

DSC02619.jpg DSC02621.jpg DSC02623.jpg

DSC02629.jpg PICT9579.jpg PICT9580.jpg

PICT9613.jpg θειλα echolette με απειρο drive

PICT9614.jpg λιγο biasing στο tubetech...

PICT9616.jpg

PICT9619.jpg συνολικη αποψη του "Control room"

οι πηγες μας:

PICT9516.jpg PICT9514.jpg DSC02633.jpg

PICT9518.jpg PICT9559.jpg

PICT9601.jpg τουλαχιστον μπλακμεταλλας.

PICT9604.jpg

Last edited by Phase Shift; 26-03-2012 at 03:35 AM.
Reply With Quote
Old 26-03-2012
Μέγας Soundmaker!

και νταξει, μας ειχανε φερει lab coats να φορεσουμε.. γιατι παλια η καστα μας ηταν doctors!

DSC02626.jpg λιγο soldering..

PICT9446.jpg λιγο biasing..

PICT9539.jpg dr D!

DSC02614.jpg

PICT9549.jpg splendid!

PICT95501.jpg

PICT9679.jpgτο εννοουσα για το μεγαλη χορωδια.

PICT9589.jpg

PICT9636.jpg

PICT9590.jpg

PICT95871.jpg

μετα την φεραμε ανριαλ, και προλαβα να μιξαρω τρια κομματια γιατι αρρωστησε ο σεργιος και δεν ειχαμε φωνητικα. επισης γραψαμε και room στις σκαλες που οδηγουσαν στο υπογειο.

ενα πραγμα καταλαβα μεσα σε ολες αυτες τις μερες. μια χαρα μαρεσει το digital. μια χαρα μαρεσει και το analogue. δεν εκστασιαστηκα με την μεθοδολογια ηχογραφησης. δεν εκανα κατι διαφορετικο. εκανα τα punch in μου, εγραφα, ακουγα αντι να κοιταω... το θεμα ειναι οτι αυτα μπορεις να τα κανεις και σε ενα daw. αρκει να το επιλεξεις. μπορεις να επιλεξεις να μην το ξυλωσεις στα καναλια ή να του συμπεριφερεσαι σαν μπομπινοφωνο. τελικα πανω κατω και με pc να γραφαμε, παρομοιο θα εβγαινε (με λιγοτερο θορυβο). και οταν λεω παρομοιο δεν εννοω οτι θα ακουγοταν το ιδιο. απλα η μεθοδολογιες ηχογραφησης ηταν πιο ισχυρες απο το μεσο καταγραφης. Σιγουρα ομως, μπορουσες να χρησιμοποιησεις την ταινια για να δεσεις τα πραματα οπως ηθελες. και σε digital γινεται, αλλα πιο δυσκολα, πιο χρονοβορα. αφου μπορεις να το κανεις τοσο ευκολα, γιατι να διαλεξεις σωνει και καλα τον δυσκολο δρομο? για να εχεις "επιλογες"?

Το μεγαλυτερο factor ομως ηταν το vibe που εδωσε στην ηχογραφηση. σε ολους. μουσικους, μηχανικους , φιλους. ολοι το κοιταγανε και γουσταρανε, χαιροντουσαν. οταν ειμασταν σε " rolling tape" φαση, υπηρχε συγκεκριμενη διαθεση στον αερα. αυτο ειναι εξαιρετικα σημαντικο χαρακτηριστικο, και δεχομαι με ευχαριστηση να θυσιασω noise floor και ευκολιες γιατι ετσι γινονται καλυτερα takes, αρα ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ. και περναμε και μεις καλυτερα, γιατι ασχολουμαστε με το να κατασκευασουμε ηχους, οχι να τους κοψοραψουμε του θανατου.

παρτε και ενα μιξ. χωρις μαστερινγκ ετσι οπως βγηκε απο κονσολα. ναι, η κονσολα μας βγαζει mp3

http://dl.dropbox.com/u/414430/01%20TABLE.zip

alex

Last edited by Phase Shift; 26-03-2012 at 04:03 AM.
Reply With Quote
Old 26-03-2012
Odeon-Mastering Odeon-Mastering is offline
Guru Soundmaker

Quote:
Σχεδον τελεια συγχρονισμενο με το θρεντ στην "μεγαλουπολη" που εχουμε κλαψει στα γελια με τις ηλιθιοτητες που διαβαζουμε...
Τι λες ρε φίλε, ποιός είσαι εσύ που τολμάς να γελάς με την τεράστια και απλόχερα δοσμένη εμπειρία του σερίφη και των τσιρακίων του?...
κάπως έτσι με αντιμετωπίσαν παλιότερα όταν τόλμησα να πω πως το M/S δεν έχει σχέση με το γεγονός ότι οι καλές παραγωγές ακούγονται τρισδιάστατες...ότι το S είναι ΕΝΑ σήμα (σίγουρα δεν είναι 2)...και ότι ο ήχος θεωρείται ότι έχει μια ταχύτητα η οποία ΔΕΝ εξαρτάται από την συχνότητα...(όταν ζήτησα από εγκριτο καθηγητή πανεπιστημίου να μου γράψει τον μαθηματικό τύπο ...απλά φωνάξαν τον σερίφη και πυροβολήσαν όλοι μαζί τον ινδιάνο...)...
ενιουει...ξέφυγα...

Quote:
Ερχονται μια μερα που λετε απο το ανριαλ οι voyage limpid sound. Καθονται στον καναπε με ντεμι σοβαρο υφος και μου λενε: "Λεμε να παρουμε 8 καναλο μπομπινοφωνο", σχεδον ελπιζοντας οτι θα τους ελεγα "τι λετε μωρε μαλακες, αι απο δω να κανουμε κανα εντιτ".
...αρχίζει το καμμπακ στο Ελλαντα ???(πήγα να γράψω "ΚΑΙ στο ελλαντα" αλλά συνειδητοποίησα ότι στο εξωτερικό τα μαγνητόφωνα δεν σταμάτησαν να δουλεύουν ποτέ...)
... αν ναι, όποιος δεν έχει μυαλό θα χάσει το τρένο...έχει 2 χρόνια πρήζω κάποιους να βάλουν την ταινία μπρος γιατί σιγά σιγά ο κόσμος άρχισε να ακούει καλύτερα...

Quote:
β) προσπερνας το πραγματικο κομματι του engineering ρε κεφτε. να αργησουμε και λιγο δεν θα γινει και τιποτα.
τι? πως ειπατε? η μπαντα δεν εχει λεφτα?ΝΑ ΒΡΕΙ. αυτη ειναι η φαση, ετσι μαθαινεις και αποκτας εμπειρια απο στουντιο, γινεσαι καλυτερος μουσικος κλπ, και το επομενο σου αλμπουμ γινεται καλυτερο. καντε λιγοτερους μπαφους, μην βγαινετε για ενα μηνα χεστηκα. μαζευτε λεφτα. Αλλιως στο πρωτο σας λαιβ θα γελαω ρε ξεφτιλες.
...προσκυνώ...

Quote:
ο κονσεπτ ηταν το εξης: θα πηγαιναμε σε ενα σπιτι στην δροσια (καπου εκει εκτος αθηνων) για 4 μερες, θα τους γραφαμε σε ενα υπογειο χωρo παιζοντας live, και μετα θα μεταφεραμε το μπομπινοφωνο στο ανριαλ για το μιξ. ΠΟΣΟ ΕΠΟΣ?!
Μπεν Χουρ

Quote:
και σε digital γινεται, αλλα πιο δυσκολα, πιο χρονοβορα.
Οσο σκέφτομαι πόσο καιρό έχασα ψάχνοντας το τέλειο φίλτρο ή το τέλειο Attack/release/ratio σε καποιο compressor για να νικήσω την ψηφιακίλα...τρελαίνομαι

Quote:
Το μεγαλυτερο factor ομως ηταν το vibe που εδωσε στην ηχογραφηση. σε ολους. μουσικους, μηχανικους , φιλους. ολοι το κοιταγανε και γουσταρανε, χαιροντουσαν. οταν ειμασταν σε " rolling tape" φαση, υπηρχε συγκεκριμενη διαθεση στον αερα.
...η μυρωδιά της ταινίας είναι σίγουρα διεγερτικό...επίσης και η ισοπροπυλική αλκοόλη το κάνει αυτό

αποστόλης

Last edited by Odeon-Mastering; 27-03-2012 at 07:20 PM.
Reply With Quote
Old 26-03-2012
wyndorf wyndorf is offline
Βρέφος Soundmaker

well done....φαινεται αρκετα ενδιαφερον το ολα σκηνικο ειμαι πολυ περιεργος να ακουσω.....και μιλωντας για εχτες το βραδυ θα παραθεσω και εγω κατι.....

Καλημερα....ειχα ορεξη να γραψω και αλλα(για τα αναλογικα), απο οτι βλεπω ομως μαλλον δεν γινονται και τοσο κατανοητα. Οταν απο ολα τα post εχει μεινει το "επαρχιωτες" και το "κουλοι", που στην τελικη ποτε δεν ειπα κανεναν ουτε το ενα ουτε το αλλο τοτε τι να πω. Μιλησα για "επαρχιωτικες αντιληψεις" απο ορισμενους, αν ολοι εσεις που το σχολιασατε νιωθετε ετσι τοτε εγω τι φταιω? Ουτε "κουλο" ειπα καποιον, απλα ειπα οτι αν εισαι τοσο κουλος και πρεπει να το πεθανεις στα edit τοτε κρατα το P.C, και παλι δεν φταιω εγω αν καποιος νιωθει ετσι.

Οταν εκανα το πρωτο post,δεν το εκανα για να παγιδευσω κανεναν, εθεσα ενα topic προς συζητηση, ποτε δεν ειπα "ειμαι καινουργιος δεν ξερω πειτε μου". Ο λογος που αντεδρασα ετσι(και δεν περιμενα να γεμισουν 3 σελιδες, απλα ελειπα) ειναι η σιγουρια που απαντανε μερικοι, οσο ποσο οταν συμβουλευουν(οπως λενε) τους καινουργιους. το να λες και ποσοστα σε σχεση με την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ δισκογραφια γιατι κατι που προφανως δεν γνωριζεις ειναι το λιγοτερο ανευθυνο μην πω dangerous. το αν εγραψα χωρις παραγραφους ερχεται σε δευτερη μοιρα σε σχεση με κατι τετοια, τουλαχιστον σκεφτομαι τι θα πω πριν το γραψω σε αντιθεση με κατι αλλους(θελω να πιστευω πως αυτα με τι 1% για τα analogue μαλλον του ξεφυγαν).

ΠΟΤΕ δεν ακυρωσα το digital σε κανενα απο τα post μου, ισα ισα που ειπα οτι ο συνδυασμος τον 2 ειναι fine, μιλησα για τα χαρακτηριστικα του tape για να προσπαθησω να εξηγησω την ζεστασια, αν ακομα δεν εγινε clear με χαρα να υποδεχτω στο studio οποιον θελει να την ακουσει κιολας.

Αν ορισμενοι τωρα δεν ειχαν ουτε το μερακι ουτε τα skills αλλα ουτε και την γνωση να καλιμπραρουν ενα μαγνητοφωνο και τους φαινεται εφιαλτης τοτε δεν τους φταει το tape αλλου ειναι το προβλημα. Εχω δει τεχνικους που κανουν παπαδες με το BIAS και ξερεις κατι? γουσταρουν οσο δεν παει αυτο που κανουν και το κανουν καλα!!!!! Οσο για αυτους που τους ειναι εφιαλτης να mixaroun σε tape τοτε μιλαμε για ιδιαιτερες περιπτωσεις,ατομα τετοια μαλλον προτιμανε να εχουν το 1176ln σε plug in, αμα το εχουν μπροστα τους κατι παει στραβα. Πολλα κουμπακια φιλε στην μιξη, πακετο. in the box λοιπον. μην μου λες ομως για μυθους που ταλαιπωρουν το χωρο, αλλα ταλαιπωρουν το χωρο dude......

Στη τελικη το μονο που ηθελα να πω ειναι οτι δεν ειναι τοσο ακριβο και απιαστο οσο λεγεται, και τελικα αξιζει τον κοπο... το combo και τον 2 ακομα καλυτερα. Τωρα για κατι post με qoutes , photo με ferrari και αλλα, οκ καταλαβα.

Να σται καλα , ελπιζω να παρετε τον χρονο να καταλαβετε τι θελω να πω.

ηταν ενα ποστ στο forum που εγινε και το αλλο απο πανω, ενα απο τα post που εγραψα.......μπορω να παραθεσω και αλλα απο δικα τους , εχει πολλη ενδιαφερον.......
Reply With Quote
Old 26-03-2012
Μέγας Soundmaker!

wyndorf,

ας μην κατινιαζουμε. αν εχει καποιος να πει κατι να τους το πει στην μαπα. οχι απο δω.

πες για το thread αυτο αν θες, επισης εχω ανεβασει ενα κομματι και μπορεις να ακουσεις.

επισης πες μας για τις εμπειριες σου, και συγκεκριμενα ενα πραμα που με νοιαζει εμενα. με CLASP εχεις γραψει?!? χεχεχ.

alex

ps: το rockfield studio φενεται εκπληκτικο.
Old 26-03-2012
Μέγας Soundmaker!

Quote:
Originally Posted by Odeon-Mastering View Post
ετοιμάζεσαι μωρή ****** ε???
ε ? τι? ποιος?
Old 26-03-2012
Guru Soundmaker

επίσης ο Alex (το επίθετό του δεν μπορώ ούτε να το πω ούτε να το γραψω σωστά) έχει βρει τρόπο να απαντάει πριν από τις ερωτήσεις....ρεσπεκτ
Reply With Quote
Old 26-03-2012
floydian floydian is offline
Βρέφος Soundmaker

Τελικά υπάρχει απάντηση στην ερώτηση; Τι είναι καλύτερο, αναλογικό ή ψηφιακό;
Reply With Quote
Old 26-03-2012
Guru Soundmaker

Quote:
Originally Posted by wyndorf View Post
well done....φαινεται αρκετα ενδιαφερον το ολα σκηνικο ειμαι πολυ περιεργος να ακουσω.....και μιλωντας για εχτες το βραδυ θα παραθεσω και εγω κατι.....

Καλημερα....ειχα ορεξη να γραψω και αλλα(για τα αναλογικα), απο οτι βλεπω ομως μαλλον δεν γινονται και τοσο κατανοητα. Οταν απο ολα τα post εχει μεινει το "επαρχιωτες" και το "κουλοι", που στην τελικη ποτε δεν ειπα κανεναν ουτε το ενα ουτε το αλλο τοτε τι να πω. Μιλησα για "επαρχιωτικες αντιληψεις" απο ορισμενους, αν ολοι εσεις που το σχολιασατε νιωθετε ετσι τοτε εγω τι φταιω? Ουτε "κουλο" ειπα καποιον, απλα ειπα οτι αν εισαι τοσο κουλος και πρεπει να το πεθανεις στα edit τοτε κρατα το P.C, και παλι δεν φταιω εγω αν καποιος νιωθει ετσι.

Οταν εκανα το πρωτο post,δεν το εκανα για να παγιδευσω κανεναν, εθεσα ενα topic προς συζητηση, ποτε δεν ειπα "ειμαι καινουργιος δεν ξερω πειτε μου". Ο λογος που αντεδρασα ετσι(και δεν περιμενα να γεμισουν 3 σελιδες, απλα ελειπα) ειναι η σιγουρια που απαντανε μερικοι, οσο ποσο οταν συμβουλευουν(οπως λενε) τους καινουργιους. το να λες και ποσοστα σε σχεση με την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ δισκογραφια γιατι κατι που προφανως δεν γνωριζεις ειναι το λιγοτερο ανευθυνο μην πω dangerous. το αν εγραψα χωρις παραγραφους ερχεται σε δευτερη μοιρα σε σχεση με κατι τετοια, τουλαχιστον σκεφτομαι τι θα πω πριν το γραψω σε αντιθεση με κατι αλλους(θελω να πιστευω πως αυτα με τι 1% για τα analogue μαλλον του ξεφυγαν).

ΠΟΤΕ δεν ακυρωσα το digital σε κανενα απο τα post μου, ισα ισα που ειπα οτι ο συνδυασμος τον 2 ειναι fine, μιλησα για τα χαρακτηριστικα του tape για να προσπαθησω να εξηγησω την ζεστασια, αν ακομα δεν εγινε clear με χαρα να υποδεχτω στο studio οποιον θελει να την ακουσει κιολας.

Αν ορισμενοι τωρα δεν ειχαν ουτε το μερακι ουτε τα skills αλλα ουτε και την γνωση να καλιμπραρουν ενα μαγνητοφωνο και τους φαινεται εφιαλτης τοτε δεν τους φταει το tape αλλου ειναι το προβλημα. Εχω δει τεχνικους που κανουν παπαδες με το BIAS και ξερεις κατι? γουσταρουν οσο δεν παει αυτο που κανουν και το κανουν καλα!!!!! Οσο για αυτους που τους ειναι εφιαλτης να mixaroun σε tape τοτε μιλαμε για ιδιαιτερες περιπτωσεις,ατομα τετοια μαλλον προτιμανε να εχουν το 1176ln σε plug in, αμα το εχουν μπροστα τους κατι παει στραβα. Πολλα κουμπακια φιλε στην μιξη, πακετο. in the box λοιπον. μην μου λες ομως για μυθους που ταλαιπωρουν το χωρο, αλλα ταλαιπωρουν το χωρο dude......

Στη τελικη το μονο που ηθελα να πω ειναι οτι δεν ειναι τοσο ακριβο και απιαστο οσο λεγεται, και τελικα αξιζει τον κοπο... το combo και τον 2 ακομα καλυτερα. Τωρα για κατι post με qoutes , photo με ferrari και αλλα, οκ καταλαβα.

Να σται καλα , ελπιζω να παρετε τον χρονο να καταλαβετε τι θελω να πω.

ηταν ενα ποστ στο forum που εγινε και το αλλο απο πανω, ενα απο τα post που εγραψα.......μπορω να παραθεσω και αλλα απο δικα τους , εχει πολλη ενδιαφερον.......
...μην παραθέτεις τα διαβάσαμε... και δεν μας έμειναν και πολλές τρίχες ακόμα για να τις χάνουμε χωρίς λόγο...αν και λίγο μεγαλύτερο foreheadroom μπορεί να σημαίνει louder masters

μπαι δε ουει...που ζεις? ποιος είσαι?(ειλικρινής ερώτηση από ενδιαφέρον και μόνο...αν δεν θες παρακαλώ μην απαντάς)
Εγώ είμαι ο Αποστόλης Σιώπης και ζω στην Θεσσαλονίκη και μαθαίνω σιγά σιγά το mastering
o Phase shift ειναι ο Alex και είναι πολύ καλός στο σκαρφάλωμα και τώρα τελευταία ασχολείται και με το modelling...

μπαι δε ουε ι2 (επειδή βλέπω ότι έχεις λίγα ποστ στο Νοιζ υποθέτω ότι είσαι νέος στην κοινότητά τους...)
(..και λεω) υπάρχουν και ΠΟΛΛΟΙ έξυπνοι και καταπληκτικοί επαγγελματίες αλλά και ωραίοι χομπίστες που βρίσκονται εκεί και συζηταν και αντιπαρατίθενται κτλπ κτλπ ...
Σαν Αποστόλης έχω μάθει και πράγματα διαβάζοντας τα ποστ πολύ συγκεκριμένων ανθρώπων...
...απλά κάποιοι λιγότερούληδες ορμάν πρώτοι (σε ολα τα θέματα) και (αθελα ή ηθελημενα) με το ύφος των 1000 καρδιναλίων και τα 25229 ποστ , δημιουργούν κλίμα, ...μην τους συμμερίζεσαι ...

μπαι δε ουει 3: Αν είναι να γράψεις κι άλλα πράγματα (αυτά που δεν σε αφήσαν εκεί)...πλζ γραψε...εδώ...

Αποστόλης
Reply With Quote
Old 26-03-2012
Guru Soundmaker

Quote:
Originally Posted by Phase Shift View Post
με CLASP εχεις γραψει?!? χεχεχ.
ετοιμάζεσαι μωρή ****** ε???

Last edited by Odeon-Mastering; 26-03-2012 at 03:59 PM. Reason: εβαλα αστερια στη θέση μιας κακής λέξης
Reply With Quote
Reply

Tags
monometal, voyage limpid sound, σπλεντιτ

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules